onsdag 27 april 2011

: underbar morgon

en bra rutin är en bra livsstil. Att känna att varje dag har ett flöde som följs av näsa dag och nästa dag. Jag pratar om dygnsrutinen, att lägga sig i ungefär samma tid varje kväll och gå upp varje dag runt samma tid. När man har kommit in i en bra rutin så sköter kroppen allt detta av sig själv, utan väckarklocka.

Varför är det så viktigt med dygnsrutiner?

Du sover bättre om du lägger dig i tid och skapar en vana och hjälper kroppen med att sova. Sena nätter med mycket tv/dator stör sömnen, på grund av ljuset som lurar kroppen att det är dagsljus(kroppen fattar att det är dags att sova när det är mörkt, sov därför alltid i mörker). För lite sömn ökar kortisolnivåerna i blodet som i sin tur motverkar DHEA som är ett viktigt hormon för att bilda östrogen bl.a. och på så vis stör det hormonproduktion och så småningom binjurar m.m.

Du upprätthåller även en bra nivå av melatonin i kroppen som är en jätte viktig molekyl som inte bara hjälper sömnen utan har antioxiderande effekter, d.v.s. skyddar kroppen från fria syreradikaler.

Kombinera din sömnrutin med att äta regelbundna måltider och din kropp kommer jubla. Du kommunicerar med kroppen genom att lära den att veta när det är dags för sömn/mat. På så vis hjälper du  matsmältning, fettförbränning, sömn och blodsocker.

Bra rutin:
sov mellan kl 21-23 till kl 05-08

Frukost 07-09
Lunch 12 - 13.30
Kvällsmat 18 - 19.30

Stabilisera blodsocker med mellanmål mellan frukost lunch och lunch och middag med exempelvis nötter, frön, avokado, humus, proteindryck(ex. holistic proteinpulver) m.m.


För en ännu bättre start på dagen, börja med att göra några yogaövningar för att väcka kroppen och
göra dig redo för dagen, försök att göra ett program som du kan utantill eller har framför dig så att du vet när du vaknar vad du ska göra. Så du slipper tänka så mycket och slösa energi på att leta fram något bra, ta hjälp av internet.
Promenad på 30 min är också toppen att börja dagen med, ut i dagsljuset och möt dagen med frisk luft.


Lycka till med din nya rutin!
/L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar